Tandarts Jan van Galen

Wortelkanaal­behandeling

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijdert uw tandarts ontstoken en dood tandweefsel uit het wortelkanaal. De wortelkanalen bevinden zich onder de kroon en vormen samen het onzichtbare gedeelte van de tand of kies. Het weefsel dat in de wortels zit, kan ontstoken raken door een lekkende vulling of ophoping van bacteriën. Tijdens een wortelkanaalbehandeling reinigen we de kanalen zo grondig dat de ontsteking verdwijnt en uw pijnklachten afnemen.

  • Pijnloze behandeling van uw ontstoken wortelkanaal
  • Ervaren team van specialisten

Ik kon dezelfde dag nog terecht bij de tandarts toen ik belde met mijn klachten. De pijn in mijn tand, kaak en oor werden ondraaglijk. Er werd direct een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd en de pijn was na enkele dagen verdwenen.

Telefonisch contactMail ons

De wortelkanaal­behandeling

Om goed te kunnen onderzoeken waar de ontsteking zich precies bevindt, maakt uw behandelend tandarts eerst een röntgenfoto van de wortelkanalen. Ook voert hij een aantal tests uit: de koudetest en percussie testen. Na de diagnose wordt de wortelkanaalbehandeling gestart. De tandarts verdooft  het gebied rondom de ontsteking en plaatst een cofferdam. Dit rubberen lapje schermt het behandelgebied af van de rest van uw mondholte. Op deze manier kunnen wij schoon en efficiënt werken.

Stap 1: Openen van de tand of kies

Om het onderliggende kanalenstelsel en het ontstoken wortelkanaal goed te behandelen, maakt de tandarts een opening in de tand of kies. Dit gebeurt met een boortje.

Stap 2: Verwijderen van de ontsteking

De tandarts haalt met behulp van kleine vijltjes de ontstoken inhoud van de wortelkanalen weg. Het dode en ontstoken tandweefsel moet volledig worden verwijderd voor optimale genezing.

Stap 3: Spoelen van de kanalen

We willen er zeker van zijn dat er geen ontstoken tandweefsel in de wortelkanalen achterblijft. Daarom maken we de wortelkanalen van uw tand of kies schoon met een desinfecterend spoelmiddel.

Stap 4: Sluiten van de kanalen

Het is belangrijk om de wortelkanalen goed af te sluiten. Dit doen we door de opening van het kanaal op te vullen met rubberen stiftjes. Daarna plaatsen we een vulling over de tand of kies.

Na de behandeling

De wortelkanaalbehandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Wij raden u dan ook aan om te wachten met het nuttigen van warm eten en drinken. Omdat u door de verdoving niet merkt dat iets heet is, kunt u zich verbranden. Het uitwerken van de verdoving duurt gemiddeld twee uur. Het is normaal dat u hierna wat pijn ervaart. Dit zal ook enkele dagen na de wortelkanaalbehandeling zo blijven. U zult dit voornamelijk merken tijdens het kauwen en bijten. Wij adviseren u om paracetamol in combinatie met ibuprofen in te nemen om de pijn te bestrijden. In verband met de genezing adviseren wij u om niet te roken na de behandeling.

U kunt uw tanden, kiezen en tandvlees direct na de behandeling weer reinigen.

Herbehandeling

We voeren een wortelkanaalbehandeling uit om uw tand of kies te kunnen behouden. In enkele uitzonderlijke gevallen komt het voor dat we de tand of kies opnieuw moeten behandelen. Dit gebeurt meestal wanneer het ontstoken tandweefsel niet goed geneest en de klachten terugkomen. Tijdens deze herbehandeling voeren we dezelfde verrichtingen uit als bij de eerste behandeling. We reinigen het wortelkanaal grondig en vullen dit opnieuw. Om het verloop van de wortelkanaalbehandeling goed te kunnen monitoren, maakt de tandarts een röntgenfoto.

Klachten bij een ontstoken wortelkanaal

De klachten die ontstaan bij een wortelkanaalontsteking zijn niet altijd duidelijk merkbaar. In sommige gevallen ervaart u heftige pijnklachten maar soms blijft het bij gevoeligheid van tanden of kiezen. Wanneer het tandweefsel in het wortelkanaal eenmaal ontstoken is, zal dit niet vanzelf weer genezen. We delen de klachten in in twee stadia. Maak een afspraak wanneer u een of meerdere van de volgende klachten herkent.

Klachten bij ontsteking eerste stadium:

  • Gevoelige tanden bij warm en kou
  • Kloppende pijn in tand of kies
  • Pijn in tand of kies bij dichtbijten

Klachten bij ontsteking later stadium:

  • Uitstralende pijn naar kaak, wang of oor
  • Spontane heftige pijn
  • Pusvorming op de ontstoken plek

Kosten wortelkanaal­behandeling

Het tarief voor een wortelkanaalbehandeling wordt vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De kosten voor uw behandeling zijn afhankelijk van de werkzaamheden die de tandarts verricht en het aantal kanalen dat behandeld dient te worden. Een compleet overzicht van de kosten vindt u op ons tarievenpagina.

Veelgestelde vragen

Hoelang duurt een wortelkanaalbehandeling?

Hoelang de tandarts bezig is met de wortelkanaalbehandeling is afhankelijk van het aantal wortelkanalen dat we moeten behandelen. Elke tand of kies heeft een verschillend aantal kanalen. Een gewone tand heeft er één en een kies heeft er meerdere. De behandelduur varieert daarom van een half uur tot twee uur.

Doet een wortelkanaalbehandeling pijn?

De behandeling van het wortelkanaal vindt plaats onder lokale verdoving. Hierdoor voelt u van de ingreep zelf niets. Zodra de verdoving na de behandeling is uitgewerkt, kan u napijn ervaren. Dit kan tot twee weken aanhouden. Wij adviseren u om paracetamol in combinatie met ibuprofen in te nemen om de pijn te onderdrukken. Wanneer u last blijft houden, kunt u het beste contact opnemen met de praktijk.

Wat gebeurt er als ik geen wortelkanaalbehandeling uitvoer?

Ontstoken tandweefsel zal uit zichzelf niet meer genezen en daarom is het belangrijk dat u de behandeling wel ondergaat. Het enige alternatief voor een wortelkanaalbehandeling is het trekken van de tand of kies. Wij streven ernaar om uw eigen gebit te behouden en daarom adviseren wij een wortelkanaalbehandeling.

Dit zeggen onze cliënten

Ik dacht dat de uitstralende pijn te maken had met een oorontsteking die nog niet volledig was verdwenen. Achteraf bleek het een ontsteking van het wortelkanaal te zijn. De tandarts hielp mij diezelfde week nog en mijn pijnklachten waren direct tevreden.

Ik merkte al langere tijd dat mijn tanden gevoelig waren wanneer ik er koud of warm eten en drinken tegenaan kreeg. Het leek mij normaal omdat ik de klacht wel vaker hoorde. Het bleek bij mij een wortelkanaalontsteking te zijn. De behandeling verliep goed.

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken voor een wortelkanaalbehandeling? Bel naar 020 618 0074 en wij plannen graag op korte termijn een afspraak voor u in.

Telefonisch contactInschrijven als nieuwe cliënt