Tandarts Jan van Galen

Gnathologie

Het vakgebied gnathologie houdt zich bezig met het kauwstelsel en de stoornissen daarvan. Tandarts-gnatholoog Natália Sládečková behandelt cliënten met verschillende klachten.

Voorbeelden Gnathologie

  • Pijn van de kauwspieren/kaakgewrichten
  • Functiestoornissen (zoals beperking van de mondopening)
  • Kaakgewrichtsgeluiden
  • Hoofdpijn
  • Aangezichtspijn
  • Onverklaarbare kiespijn
  • Tandenknarsen/klemmen
  • Gebitsslijtage
Telefonisch contactMail ons

Het traject

Door uw tandarts bent u zeer waarschijnlijk doorverwezen naar de tandarts-gnatholoog vanwege pijn en/of functiestoornissen in uw kauwstelsel, of problemen met uw gebit (gebitsslijtage).

Tijdens het intake consult maakt u kennis met Natália Sládečková en wordt er verder ingegaan op uw (pijn)klachten. Zij doet uitgebreid onderzoek naar het functioneren van uw kauwstelsel en/of gebit. Aan de hand van dit onderzoek zullen de diagnose en het voorlopig behandelplan met u worden besproken. Het verslag van het onderzoek en het voorgestelde behandelplan bespreken wij ook met uw verwijzend tandarts.

Tarieven

In de tabel hieronder vindt u de prijzen van de meest voorkomende behandelingen op het gebied van gnathologie:

Code Behandeling Tarief
G21 Functieonderzoek kauwstelsel € 126,72
G22 Verlengd onderzoek OPD € 253,44
G43 Consult OPD-therapie B (complex) € 142,21
G47 Evaluatie/herbeoordeling na OPD therapie A € 84,48
G62* Stabilisatieopbeetplaat € 190,08
X21 Maken en beoordelen kaakoverzichtsfoto € 84,48
C013** Studiemodellen € 35,20

* Excl. techniekkosten a € 160,00
** Excl. techniekkosten

Wat is gnathologie?

Het vakgebied gnathologie houdt zich bezig de kauwspieren, het kaakgewricht en het contact tussen de onder- en boventanden. Daarnaast kan een tandarts-gnatholoog u helpen met slaapstoornissen als gevolg van problemen met het kauwen. Denk hierbij aan tandenknarsen of slaapapneu (korte ademstilstand of zwakke ademhaling tijdens het slapen). De tandarts-gnatholoog kijkt dan vooral naar de tandheelkundige gevolgen van deze slaapstoornissen, zoals slijtage als gevolg van het knarsen.

Wordt gnathologie vergoed door de zorgverzekeraar?

De kosten worden tot de leeftijd van 18 jaar vergoed uit de basisverzekering. Boven de 18 moet u vaak een aanvullende tandartsverzekering hebben. Veel verzekeraars laten een vergoeding wel afhangen van de ernst van de zaak. Wanneer de behandeling bijvoorbeeld echt nodig is omdat u klachten heeft die veroorzaakt zijn door een aangeboren afwijking, dan kunt u wel weer in aanmerking komen voor vergoeding uit de basisverzekering. Overleg dus altijd met uw tandarts en uw zorgverzekeraar om te bepalen of u in aanmerking komt voor een behandeling.