Tandarts Jan van Galen

Verstandskies trekken

Gemiddeld komen uw verstandskiezen door tussen het 17e en 25e levensjaar. Regelmatig worden de verstandskiezen getrokken, omdat deze voor pijn of irritatie zorgen in de mond. Als dit ook bij u het geval is, is het begrijpelijk dat u goed voorbereid de behandeling in wilt gaan. Lees meer over de wijze waarop een verstandskies wordt getrokken en hoe u zich het best op de behandeling kunt voorbereiden en vind antwoorden op veelgestelde vragen. Bij Tandartspraktijk Jan van Galen kunt u rekenen op:

  • Professioneel advies
  • Een open deur voor nieuwe patiënten
  • Een ervaringsscore van 8,7 op Independer

Mijn doel is om uw tanden, kiezen en tandvlees zo gezond mogelijk te houden. Dit doe ik door het reinigen van uw gebit en door u te adviseren over de juiste voeding en verzorging.

Telefonisch contactMail ons

Hoe wordt mijn verstandskies getrokken?

Afhankelijk van de complexiteit van de behandeling, wordt de verstandskies door de tandarts of door een kaakchirurg verwijderd. De behandeling verloopt te allen tijden onder verdoving en in een steriele omgeving. Door de verdoving voelt u niets van de pijn tijdens de verwijdering van de verstandskies, maar u kunt nog wel wat druk ervaren. De behandelaar maakt een kleine incisie in uw tandvlees, zodat uw kies loskomt. Het is mogelijk dat er wat bot rond de kies wordt weggehaald. U voelt hier niets van. Nadat de kies is verwijderd, wordt het tandvlees wel of niet gehecht. Dit is afhankelijk van de grootte van de wond. U krijgt een gaasje mee waarmee u de wond dichtdrukt. Wanneer er gehecht wordt, kan er een vervolgafspraak worden ingepland voor het verwijderen van de hechtingen. De tandarts bekijkt dan ook of de wond mooi heelt. Na afloop van de behandeling krijgt u een brief mee met aanvullende informatie over de extractie en wat u de komende dagen kan verwachten.

Wanneer laat u een verstandskies trekken?

Er zijn meerdere oorzaken voor het laten trekken van een of meerdere kiezen. Ten eerste kan het zijn dat u zelf pijn ervaart, waarna u op controle komt bij Tandartspraktijk Jan van Galen. Pijn ontstaat veelal doordat uw verstandskies ontstoken is, mede doordat uw kiezen moeilijker schoon te maken zijn. Mogelijk neemt uw tandarts waar dat uw verstandskies scheefgroeit of zich in een abnormale positie bevindt. De tandarts stelt dit vast aan de hand van een röntgenfoto, waarop besloten wordt om (uit voorzorg) de verstandskies te verwijderen.

Laat uw kies trekken en bereid u voor met deze tips

Er zijn een aantal handige tips die u helpen makkelijker door de behandeling heen te komen. Onze specialisten zullen u hier op voorhand aan herinneren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Neem uw eigen muziek mee door middel van uw telefoon en oordopjes. De muziek dient ter afleiding zodat u naast de verdoving ook gelijk van het geluid af bent.
  • Koel de zwelling af door middel van een ijspak, gewikkeld in een theedoek.
  • Pas op met de consumptie van hete dranken, aangezien uw mond tijdelijk nog verdoofd is na de behandeling.
  • Mogelijk heeft u last van een nabloeding. Probeer dit te stoppen met behulp van een gaasje. Neem contact op met de tandarts wanneer de bloeding aan blijft houden.
  • U kunt het best twee dagen na de behandeling geen zwaar werk verrichten, zoals: bukken of tillen. Dit zet namelijk druk op uw gezicht. Bedenk vooraf of de dagelijkse taken van uw werk hieronder vallen.

Verstandskies trekken kosten 2023

De kosten van het trekken van een verstandskies worden jaarlijks bepaald door de Nederlandse Zorgautoriteit. De tarieven staan vast, maar het komt ook voor dat het een zogeheten ‘complexe extractie’ betreft, waardoor het tarief per behandeling afwijkt.

Behandeling Prijs
H11 Trekken tand of kies €52,80
H16 Trekken volgende tand of kies, in dezelfde zitting en hetzelfde kwadrant €39,42
H21 Kosten hechtmateriaal € 7,36
H26 Hechten weke delen €77,44

Bereid u voor

We adviseren u om een uur voor de behandeling alvast wat paracetamol in te nemen. Op deze manier voorkomt u naderhand pijn.

Houd rekening met het herstel

De behandeling zorgt voor zwelling in uw mond. Dit neemt na gemiddeld twee dagen langzaam af. Eventueel verkleurt uw wang.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het om een verstandskies te trekken?

Een verstandskies trekken gaat over het algemeen vele malen sneller dan wordt verwacht. De verdoving heeft een aantal minuten nodig om goed in te werken. De tandarts of chirurg controleert na ongeveer tien minuten of dit het geval is. Het laten trekken van de kies kan binnen vijf minuten gedaan zijn, tenzij het een moeilijke positie betreft, zoals een kies die niet volledig is doorgekomen.

Hoelang nadat mijn verstandskies is getrokken kan ik weer eten?

In principe is dit na 1 à 2 uur weer mogelijk, maar we adviseren u om te wachten totdat de verdoving volledig is uitgewerkt. Dit doen we omdat u anders gemakkelijk per ongeluk op uw tong of wangen bijt.  U dient ook rekening te houden met het nuttigen van warme dranken of eten.

Wat mag ik eten nadat mijn verstandskies is getrokken?

U mag alles consumeren. Alleen het drinken van alcohol en roken raden we af, omdat dit de genezing van de wond vertraagt.

Ik keek een beetje op tegen de twee kiezen die getrokken moesten worden. Gelukkig stelde de tandarts me gerust en kreeg ik bijna niets mee van de behandeling.

Heeft u nog vragen?

Neem dan vrijblijvend contact op met onze tandartsenpraktijk. Last van kiespijn en vermoedt u dat uw verstandskies getrokken moet worden? Ook nieuwe patiënten zijn welkom bij Tandartspraktijk Jan van Galen. Schrijf u direct online in of neem telefonisch contact op.

Telefonisch contactInschrijven als nieuwe cliënt