Tandarts Jan van Galen

Kindertandheelkunde

Onze tandarts besteedt extra aandacht aan de allerkleinste uit uw gezin. Voor de eerste keer naar een tandarts is voor de meeste kinderen best spannend. Wij willen graag dat ze zich op hun gemak voelen en daarom richten we ons op een uitgebreide uitleg en speelse manier van kennismaken. Wij nemen de tijd om uw kind te laten wennen aan de tandarts en de behandelingen die we in de praktijk uitvoeren.

De meeste gaatjes in het gebit ontstaan tussen het vierde en eenentwintigste levensjaar en daarom is het belangrijk dat wij hier extra op controleren. Door de juiste preventieve behandelingen en uitgebreide poetsles houden we het gebit van uw kind zo gezond mogelijk.

 • Duidelijke uitleg over onze werkzaamheden aan u én uw kind
 • Altijd het belang van het kind voorop
 • Extra aandacht voor het behouden van een gezond kindergebit

Vorige ervaringen bij diverse tandartsen waren niet prettig. Wat een verademing om bij deze praktijk terecht te komen. De tandartsen nemen de tijd, werken zorgvuldig en geven duidelijk de kosten aan. De beste tandartspraktijk van Amsterdam West

Telefonisch contactMail ons

Het eerste bezoek van uw kind aan de tandarts

Om uw kind zo snel mogelijk te laten wennen aan de tandarts en onze tandartspraktijk adviseren wij uw kind vanaf hun tweede levensjaar mee te nemen naar uw eigen controle afspraak. Het eerste bezoek is dan ook volledig gericht op de kennismaking. Hierdoor voelt uw kind zich sneller op zijn gemak en is de stap naar het plaatsnemen in de behandelstoel kleiner. Wanneer de tandarts ziet dat uw kind er klaar voor is, bekijkt hij het gebit en telt hij de tanden en kiezen.

Tandartsbehandelingen voor een kind

Onze tandarts is gespecialiseerd in het uitvoeren van behandelingen bij kinderen om gebitsproblemen te voorkomen en een goede mondgezondheid te behouden. Daarbij voert de tandarts nagenoeg dezelfde behandelingen uit als bij een volwassen persoon, maar geeft hierbij wel extra uitleg zodat het kind weet wat hem of haar te wachten staat.

Periodieke controle

Als uw kind zich op zijn gemak voelt bij de tandarts, starten we met het uitvoeren van periodieke controles. Tijdens deze controle onderzoeken we de gezondheid van het gebit en tellen we tanden en kiezen. Daarnaast geeft ons specialistische team advies en tips over het tandenpoetsen en de invloed van snoep en frisdrank op het gebit. Alles gebeurt op een begrijpelijke en speelse manier.

Vullen van gaatjes

Tijdens de halfjaarlijkse controle bekijkt de tandarts of er gaatjes in het kindergebit zitten. Wanneer hij een gaatje heeft gevonden, legt hij dit begrijpelijk uit aan uw kind en neemt hij de tijd om te vertellen hoe het vullen van een gaatje werkt. Zo willen we voorkomen dat uw kind bang wordt voor de behandeling. Na de uitleg gaat de tandarts aan de slag en vertelt hij precies wat er gebeurt.

Fluoride

Met fluoride maken we de tanden en kiezen van uw kind sterk. Wij geven u het volgende advies over het poetsen met fluoride-peutertandpasta:

 • 0-1 jaar: 1 keer per dag
 • 2-4 jaar: 2 keer per dag
 • 5+ jaar: 2 keer per dag met volwassenen fluoridetandpasta

Sealen

Op het moment dat een kies volledig doorgebroken is, is de kans op gaatjes het grootst. Deze nieuwe kiezen hebben namelijk diepe groeven waarin gemakkelijk voedselresten en bacteriën blijven plakken. Omdat alleen tandenpoetsen niet voldoende is om de kiezen te beschermen, brengen we een seallaag aan. Dit dunne laagje kunsthars of fluoride houdend cement vormt een schild op de kiezen.

Tanden wisselen

Rond de leeftijd van 5 jaar komen de eerste blijvende kiezen door in het kindergebit. Uw kind merkt hier helemaal niets van, want deze kiezen komen achter de achterste kiezen van het melkgebit. Bij het wisselen van de overige tanden en kiezen valt er vanzelfsprekend eerst een melktand of -kies uit. Rond een jaar of 13 zal het volledige gebit gewisseld zijn.

Tips voor een gezond kindergebit

 • Begin met tandenpoetsen zodra het eerste tandje is doorgekomen
 • Creëer een goed en sterk gebit door gezond te eten
 • Vermijd snoep en frisdrank zo veel mogelijk om tandplak te voorkomen
 • Neem uw kind mee naar de periodieke tandartscontrole
 • Wacht na het eten 30 minuten met het poetsen van de tanden
 • Vervang om de twee maanden de tandenborstel
 • Houd maximaal zes eet- en drinkmomenten per dag aan
 • Poets het kindergebit altijd na. Uw kind heeft pas rond de leeftijd van 10 jaar de juiste motoriek om goed zelfstandig te kunnen poetsen.

Vergoeding kindertandheelkunde

Voor kinderen tot de leeftijd van 18 jaar worden de reguliere tandheelkundige behandelingen in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar. Wel hebben een aantal verzekeraars sinds 2023 een prijsplafond ingesteld.

De specialistische behandelingen zoals beugels en kroon- en brugwerk vallen niet binnen de basisverzekering van de zorgverzekeraar. Om er zeker van te zijn dat de kosten vergoed worden, kunt u vooraf uw verzekering raadplegen.

Mijn dochter had op haar vierde al een gaatje in haar kies. De tandarts legde op een kinderlijke maar duidelijke manier uit dat de tand een beetje ziek was en dat zielig was. Dus ging hij hem beter maken. M’n dochter vond het reuze interessant.

Alle drie mijn kinderen vinden het geen probleem om naar de tandarts te gaan. Dit komt omdat de tandartsen vanaf het begin aardig zijn geweest en duidelijk hebben uitgelegd welke werkzaamheden ze gingen uitvoeren.

Afspraak maken voor kindertandheelkunde

Wilt u een tandartsafspraak maken voor uw kind? Bel naar 020 618 0074 en wij plannen graag op korte termijn een afspraak voor u in bij onze tandarts.

Telefonisch contactInschrijven als nieuwe cliënt