Tandarts Jan van Galen

Mondhygiënist Amsterdam West

Wanneer de mondhygiëne van uw gebit niet optimaal is, verwijst uw tandarts u door naar een van onze mondhygiënistes. De mondhygiëniste richt zich op de preventieve mondverzorging. Ze reinigt uw gebit en voorkomt en behandelt eventuele problemen aan uw tanden, kiezen of tandvlees. Het in de juiste conditie brengen van uw tandvlees zorgt uiteindelijk voor het behoud van uw tanden en kiezen. Daarnaast geeft onze mondhygiëniste tips en advies over het creëren van de beste mondgezondheid.

 • Preventieve behandeling van mondproblemen
 • Reinigen en polijsten van uw tanden en kiezen
 • Controleren van de gezondheid van uw gebit
 • Behandelplan op basis van de DPSI-score

Mijn doel is om uw tanden, kiezen en tandvlees zo gezond mogelijk te houden. Dit doe ik door het reinigen van uw gebit en door u te adviseren over de juiste voeding en verzorging.

Telefonisch contactMail ons

Wanneer ga ik naar de mondhygiënist?

De taak van de mondhygiënist is het voorkomen en verhelpen van gebitsproblemen. Als u problemen of klachten heeft aan tanden, kiezen of tandvlees verwijst onze tandarts u door naar een van onze mondhygiënistes. Ook wanneer u geen doorverwijzing heeft, maakt u eenvoudig een afspraak. Het maakt hierbij niet uit of u bij ons of bij een andere praktijk onder behandeling bent. Wij adviseren u om onze mondhygiënistes te bezoeken wanneer u last heeft van:

 • Rood, gezwollen of bloedend tandvlees
 • Een slechte adem
 • Een vieze smaak in uw mond
 • Aanslag, tandplak of tandsteen
 • Teruggetrokken tandvlees
 • Gevoelige tanden
 • Terugkomende gaatjes
 • Loszittende tanden of kiezen

De werkzaamheden van onze mondhygiënistes

In onze praktijk werken mondhygiënistes en preventieassistentes samen om uw mondgezondheid zo optimaal mogelijk te houden. Onze preventieassistent geeft u voorlichting over tandvleesontstekingen en het voorkomen van gaatjes. Daarnaast geeft ze advies over hoe u uw gebit het beste kunt verzorgen. Daarnaast behandelen onze preventieassistentes ook cliënten met eenvoudige aandoeningen zoals het verwijderen van aanslag en tandsteen. Waar het werk van de preventieassistente stopt, gaat dat van de mondhygiëniste verder.

Een mondhygiënist is HBO opgeleid en wordt voortdurend aan kwaliteitseisen getoetst. Een mondhygiënist richt zich met name op preventie zoals het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes. Daarnaast kan een mondhygiënist tandvleesaandoeningen zoals gingivitis en parodontitis behandelen.

 • De conditie van uw tandvlees in kaart brengen
 • Adviseren over het ontstaan van gaatjes en aandoeningen
 • Reinigen van de worteloppervlakken
 • Verwijderen van aanslag, tandplak en tandsteen
 • Aanbrengen van fluoride en een seallaag op tanden en kiezen
 • Adviseren over het juist verzorgen van uw gebit
 • Polijsten van huidige vullingen

Er wordt de tijd genomen om je gebit goed te onderzoeken. Tandarts en mondhygiëniste zijn erg professioneel en deskundig.

De preventieve mondzorgbehandeling

Tijdens de behandeling voert onze mondhygiëniste een DPSI-meting uit. Met deze meting bepalen wij de ruimte tussen uw tanden en tandvlees. Uit dit onderzoek komt een score tussen de 0 en 4. Op basis van de uitkomst stelt de mondhygiëniste samen met u een behandelplan op om te werken aan het oplossen en voorkomen van uw gebitsproblemen.

DPSI Omschrijving
0 Uw tandvlees is gezond: het bloed niet, is roze van kleur en ligt strak om de tandhals
1 Uw tandvlees is oppervlakkig ontstoken en bloed tijdens het meten
2 U heeft gingivitis* en tandsteen
3- U heeft last van beginnende parodontitis**
3+ U heeft last van gevorderde parodontitis.** Uw tandwortels liggen bloot en er is sprake van botafbraak
4 De parodontitis breidt uit naar de wortelpunt en u kunt uw tanden en kiezen verliezen.

* Van gingivitis is sprake wanneer er door tandplak een ontsteking ontstaat aan de rand van het tandvlees.
** Van parodontitis is sprake wanneer de ontsteking vervolgens uitbreidt naar het kaakbot.

Tips voor optimale mondhygiëne

Om uw tanden, kiezen en tandvlees in goede conditie te houden, is de juiste mondhygiëne van belang. Onze mondhygiëniste geeft advies over het behouden van een gezond gebit en de passende mondhygiënemaatregelen.

 • Poets uw tanden twee keer op een dag, minimaal twee minuten
 • Vergeet daarbij niet om uw tong te reinigen
 • Maak dagelijks gebruik van flossdraad, stokers en ragers
 • Bezoek tweemaal per jaar onze tandarts voor een goede controle
 • Plan regelmatig een bezoek bij onze mondhygiënist

Een bezoek brengen aan de mondhygiëniste leek mij niet nodig, totdat mijn tandarts adviseerde om het toch wel te doen. Ik ga nu twee keer per jaar langs voor een behandeling en mijn gebit is erg gezond.

Ik ga tweemaal per jaar naar de mondhygiëniste. Deze afspraak combineer ik met mijn periodieke controle bij de tandarts. Zo houd ik mijn mond zo gezond mogelijk. Ik heb nooit meer problemen met mijn tanden, kiezen en tandvlees.

Kosten en vergoeding mondhygiënist

De tarieven voor een mondhygiëne behandeling zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa) en zijn daardoor in elke praktijk gelijk. Wat voor u de precieze kosten zullen zijn, is afhankelijk van de werkzaamheden die de mondhygiënist uitvoert. Hieronder  de meest voorkomende behandelingen en kosten.

Vergoeding door zorgverzekeraar

Een behandeling bij de mondhygiënist valt niet onder de basisverzekering. Wanneer u een aanvullende tandartsverzekering heeft afgesloten, worden de behandelkosten vaak wel vergoed. Wilt u zekerheid over de vergoeding? Vraag uw verzekeraar dan om een toelichting.

Behandeling Prijs
M01 Preventieve voorlichting en/of instructie, per 5 minuten € 15,78
M03 Gebitreiniging, per 5 minuten € 15,78
M05 Niet-restauratieve behandeling van cariës in het melkgebit € 31,68
M40 Fluoridebehandeling € 17,60
T022 Grondig reinigen wortel, standaard € 28,16
T012 Onderzoek van het tandvlees met parodontiumstatus € 204,16

Veelgestelde vragen

Heb ik een verwijzing nodig van mijn tandarts?

Voor een afspraak bij onze mondhygiëniste heeft u geen verwijzing nodig van de tandarts. Wanneer uw tandarts een gebitsprobleem signaleert, kan hij u binnen de praktijk wel gemakkelijk doorverwijzen.

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees?

Wanneer tandplak zich ophoopt tussen uw tanden en langs de randen van uw tandvlees, kan ontstoken tandvlees ontstaan. In tandplak bevinden zich namelijk tal van bacteriën die afvalstoffen produceren. Dit afval kan vervolgens gaan ontsteken.

Moet ik elke dag tussen mijn tanden en kiezen reinigen?

Ja, het is heel belangrijk dat u elke dag de ruimte tussen uw tanden en kiezen reinigt. Met een gewone tandborstel komt u hier vaak niet bij en daardoor blijven bacteriën achter. Om je tandvlees gezond te houden raden wij dan ook aan om iedere dag te flossen, stoken of ragen.

Onze praktijk in Amsterdam West

Onze tandartspraktijk is gevestigd in de buurt van het Erasmuspark in Amsterdam West. U vindt Tandartspraktijk Jan van Galen aan de Jan van Galenstraat 171. De praktijk is goed bereikbaar met het openbaar vervoer vanaf Amsterdam Centraal (tram 13 en bus 18), station Sloterdijk (tram 12 en bus 15) en station Amsterdam Zuid (bus 15).

Parkeren kan op of rondom de Jan van Galenstraat. De parkeerkosten zijn € 4,50 per uur.

Maak een afspraak bij onze mondhygiëniste

Wilt u een afspraak maken bij de mondhygiëniste? Bel naar 020 618 0074 en wij plannen graag op korte termijn een afspraak voor u in.

Telefonisch contactInschrijven als nieuwe cliënt