Tandarts Jan van Galen

Facings Amsterdam West

Met facings verfraaien we het uiterlijk van uw gebit. Het is de ideale manier om uw tanden witter te maken, afgebroken tanden te repareren en spleetjes tussen uw tanden op te vullen. Ook om de kleur en vorm van uw tanden aan te passen vervaardigen we facings van composiet of porselein. We plaatsen facings als een soort schild over uw huidige tanden.

 • Binnen één dag uw composiet facings geplaatst
 • Duurzame facings: jarenlange levensduur
 • Gebitscorrectie onder plaatselijke verdoving
 • Samen met de tandarts de kleur en vorm bepalen

Mijn tand was afgebroken door een val van mijn fiets. Mijn tandarts raadde mij aan om een facing te plaatsen. Dit kapje over mijn bestaande tanden is niet van echt te onderscheiden!

Telefonisch contactMail ons

Het resultaat van facings: voor-en-na-foto’s

Ik vond het helemaal niet erg om een aantal keer op consult te komen voordat mijn facings werden geplaatst. Hierdoor weet ik zeker dat ze volledig naar mijn zin zijn.

Wat zijn facings?

Facings zijn schildjes van composiet of porselein die we op een of meerdere tanden kunnen plakken. Met dit laagje tandkleurig materiaal passen we de vorm of kleur van uw tand of kies aan. We gebruiken de facings voornamelijk voor het herstellen van gebroken tanden, het opvullen van spleetjes tussen tanden, het repareren van hoekjes en het maskeren van scheve tanden. Wij plaatsen twee soorten facings: facings van composiet en facings van porselein.

Voordelen en nadelen composiet facings

Voordelen facings van composiet:

 • Relatief goedkoop
 • Binnen een dag geplaatst
 • Gemakkelijk te repareren

Nadelen facings van composiet:

 • Verkleuren sneller
 • Gaan minder lang mee
 • Hebben soms een doffe uitstraling

Voordelen en nadelen porseleinen facings

Voordelen facings van porselein:

 • Natuurlijke uitstraling
 • Gaan langer mee
 • Ogen natuurlijk doordat de tandtechnicus de natuurlijke elementen nabootst
 • Minder gevoelig voor verkleuring

Nadelen facings van porselein:

 • Duurder dan composiet facings
 • Meerdere afspraken nodig voor plaatsing

Kosten van facings

De kosten voor het plaatsen van facings kunnen erg verschillen. De prijs voor een behandeling is namelijk afhankelijk van:

 • Het aantal facings
 • Het materiaal van de facings

Om u toch een indicatie te geven van de kosten, vindt u hieronder de prijzen per facing:

Behandeling Prijs
Facing van composiet € 100,- tot € 150,- per tand of kies
Facing van porselein € 700,- tot € 900,- per tand of kies
Telefonisch contactMail ons

Het plaatsen van een composiet facing

Facings van composiet plaatsen we tijdens een consult gelijk in uw mond. Hierdoor bent u al na één behandeling klaar.

Stap 1: De kleur kiezen

Tijdens het eerste consult voeren we een mondonderzoek uit en bespreken we uw wensen. Op basis hiervan maken we een behandelplan en stellen we een begroting op. Ook bepaalt u samen met de tandarts welke kleur het beste bij uw gebit past. Vervolgens maken we een afspraak voor het plaatsen van uw facings.

Stap 2: De tand opruwen

Tijdens de tweede afspraak prepareert de specialist uw tanden en kiezen zodat de composiet goed hecht. Het voordeel van composiet facings is dat de tand in zijn geheel behouden blijft. We slijpen verder niets van uw tand af.

Stap 3: De facing vastplakken

Om de facing goed te laten hechten, brengen we een hechtlaag aan. Zodra deze hechtlaag is uitgehard, brengen we laag voor laag het composiet aan. Doordat we een composiet facing in lagen opbouwen, kunnen we deze precies passend maken voor uw gebit.

Stap 4: De tand in vorm brengen

Laag voor laag brengt de tandarts het composiet aan en boetseert het in de juiste vorm. Elke laag wordt kort uitgehard. Daarna slijpt de tandarts uw facing precies in de gewenste vorm en polijst hij het oppervlak. U kunt na afloop van de behandeling direct alles weer eten en drinken, maar pas op met warme dranken totdat de verdoving is uitgewerkt.

Het plaatsen van een porseleinen facing

Facings van porselein worden in het tandtechnisch laboratorium ontwikkeld. Dit type facing kunnen we dus niet direct in uw mond plaatsen. Hierdoor zijn er altijd meerdere afspraken nodig.

Stap 1: Het maken van een behandelplan

Tijdens het eerste consult voeren we een mondonderzoek uit en bespreken we uw wensen. Op basis hiervan maken we een behandelplan met bijbehorende begroting. Samen met de tandarts bepaalt u aan de hand van een kleurstaal de juiste kleur van de facing.

Stap 2: Het prepareren van de tand

Tijdens de tweede afspraak prepareert de tandarts de tanden of kiezen waarop we de facing plaatsen. Porseleinen facings dienen namelijk altijd een halve millimeter dik te zijn en daarom is het nodig om uw eigen tand minimaal invasief bij te slijpen. Nadat uw tanden of kiezen geprepareerd zijn, krijgt u een noodvoorziening zodat de geprepareerde tanden en kiezen niet zichtbaar zijn.

Stap 3: Het maken van de facing

Vervolgens maken we tijdens dit consult met een gipsmal een afdruk van uw gebit. Deze afdruk sturen we op naar het laboratorium waar de tandtechnicus de facing vervaardigt in de juiste vorm en kleur. Wanneer de facing klaar is, stuurt hij deze naar ons op zodat we hem kunnen plaatsen tijdens de vervolgafspraak na ongeveer 2-3 weken.

Stap 4: Het plaatsen van de facing

Voordat de facing geplaatst wordt, verwijderen we de noodvoorziening. Vervolgens behandelen we uw tand met een tandheelkundige ets zodat deze ruw wordt. Vervolgens brengen we een hechtlaag aan op uw tand. We plakken de facing er direct op en harden de hechtlaag uit. Na de behandeling mag u direct alles eten en drinken. Zo kan u direct genieten van uw nieuwe gebit.

Veelgestelde vragen facings

Hoelang gaat een facing mee?

Helaas gaan facings niet levenslang mee, na ongeveer vijf jaar zullen de composiet facings vervangen moeten worden. Een porseleinen facing gaat ongeveer 25 jaar mee. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de mondverzorging en alles wat u ermee doet. Wanneer u bijvoorbeeld tandenknarst of nagels bijt zullen de facings eerder vervangen moeten worden.

Hoe voelt een facing?

Een facing voelt als uw eigen tand, maar het zal in het begin wel wennen zijn. Wanneer we met de facing bijvoorbeeld uw tanden wat langer hebben gemaakt, is praten in het begin wat onwennig. Ook als we de vorm van uw tanden hebben veranderd, kunt u een raar gevoel krijgen. Na ongeveer een week zal dit over zijn.

Heeft een facing extra onderhoud nodig?

Een facing heeft geen extra onderhoud nodig ten opzichte van uw eigen tanden en kiezen. Het is belangrijk dat u uw facings, net zoals de rest van uw gebit, goed schoonhoudt. Wij raden u aan om te poetsen met een zachte tandenborstel. Hierdoor haalt u het vuil gemakkelijk weg. Daarnaast is het belangrijk dat u iedere dag uw gebit reinigt met tandenstokers, ragers of flossdraad en twee keer per jaar langs komt voor de periodieke controle.

Kan ik alles eten met een facing?

In principe kunt u met facings alles eten. Let hierbij wel op dat u met uw facing niet op harde dingen bijt zoals zuurtjes, uw nagels of een pen. Ook raden we het af om plakband af te scheuren met uw tanden.

De tandartspraktijk in Amsterdam West

Tandartspraktijk Jan van Galen is gevestigd in Amsterdam West aan de Jan van Galenstraat 171. U kunt parkeren op of rondom de Jan van Galenstraat tegen een tarief van € 4,50 per uur. Daarnaast is de praktijk goed bereikbaar met het OV vanaf Amsterdam Centraal (tram 13 en bus 18), station Sloterdijk (tram 12 en bus 15) en station Amsterdam Zuid (bus 15).

Afspraak maken

Wilt u een tandartsafspraak maken voor het plaatsen van facings? Bel naar 020 618 0074 en wij plannen graag op korte termijn een afspraak voor u in.

Telefonisch contactInschrijven als nieuwe cliënt