Tandarts Jan van Galen

Kronen en bruggen

We plaatsen kronen en bruggen als duurzame vervanging voor beschadigde, verkleurde of gebroken tanden en kiezen. Daarnaast corrigeren we met deze gebitselementen de uiterlijke vorm en positie van de tand of kies. De kronen en bruggen die ons gespecialiseerde team maken, zijn niet van echt te onderscheiden en komen daarmee dicht in de buurt van de oorspronkelijke vorm, functie en kleur van uw oorspronkelijke gebit.

  • Duurzame vervanging: gaan minstens 10 jaar mee
  • Behoud van oorspronkelijke vorm, functie en kleur
  • Niet te onderscheiden van echte tanden of kiezen
  • Pijnloze restauratie van uw tand of kies

Er was een groot stuk van mijn kies afgebroken en daarom gaf mijn tandarts het advies om een kroon te laten plaatsen. Het is zeer goed gelukt en de behandeling was pijnloos.

Telefonisch contactMail ons

Tandheelkundige kroon

Een kroon is de perfecte oplossing wanneer u een verkleurde, gebroken of beschadigde tand of kies heeft. We vergelijken een kroon met een kapje dat precies over een afgeslepen tand of kies past. We maken een kroon van porselein of een combinatie van porselein en metaal. De kroon plaatsen we op het element met lijm of cement.

Tandheelkundige brug

We plaatsen een brug wanneer u één of meerdere tanden of kiezen mist. De brug overbrugt als het ware de lege ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit meerdere elementen naast elkaar. We bevestigen de brug aan bestaande tanden of kiezen aan beide zijde van de open ruimte.

Het plaatsen van kronen en bruggen

Wanneer uw tand of kies te weinig houvast biedt voor het vastmaken van de kroon of brug, is het belangrijk dat de tandarts eerst een opbouw maakt. Deze opbouw lijmen we met een stift vast in het wortelkanaal. Vervolgens kunnen we hier de kroon of brug op bevestigen. Hieronder vindt u echter hoe uw behandelplan er globaal uit zal komen te zien:

Stap 1: Het prepareren van uw tand of kies

De eerste afspraak wordt uw tand of kies geprepareerd. Zo creëren we genoeg ruimte voor het plaatsen van de kroon of brug. Omdat het prepareren een akelig gevoel kan geven, zullen we het behandelgebied plaatselijk verdoven.

Stap 2: Het maken van een gebitsafdruk

Vervolgens maakt de tandarts tijdens dit eerste consult een gebitsafdruk. Daarna wordt de kroon of brug door het technisch laboratorium vervaardigd. We kunnen ook een kroon of brug maken met een 3D foto en ontwerp via onze CEREC-technologie.

Stap 3: Beetregistratie

Door de beetregistratie analyseert de tandarts de stand van de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak. Hierdoor kunnen we de hoogte van de kroon of brug en de vorm van het kauw- en snijvlak bepalen.

Stap 4: Het bepalen van de kleur

Aan de hand van een kleurenschema bepaalt u samen met de tandarts welke kleur kroon of brug voor u geschikt is. Als bij het plaatsen blijkt dat de kleur toch anders is, kan dit altijd nog worden aangepast door de tandtechnicus.

Stap 5: Het plaatsen van de noodvoorziening

Tijdens dit eerste consult plaatsen we een noodvoorziening op de afgeslepen tand of kies. Dit is voor uw comfort en ter bescherming van de tand of kies. Deze tijdelijke kroon blijft zitten totdat de op maat gemaakte kroon of brug klaar is.

Stap 6: Het plaatsen van kroon of brug

Tijdens het laatste consult wordt de noodvoorziening verwijderd en past de tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnenkant van de kroon of brug brengen we snel hardend cement aan en plaatsen de kroon of brug vervolgens op de juiste plaats.

Kronen en bruggen met CEREC technologie

Met CEREC technologie maakt de tandarts een goede tandvervanging door eerst de beschadigde tand of kies in de juiste vorm te slijpen. Ontbreekt er een tand of kies, dan slijpen we de tanden en kiezen aan beide zijden van de lege ruimte. Zo plaatsen we er eenvoudig een brug overheen. Wanneer het slijpen voltooid is, scant uw tandarts uw mond. Op deze manier krijgt hij een perfect beeld van uw gebit zonder dat we een afdruk maken in gips.

De 3D-scan wordt direct op de computer ingeladen. Samen met de tandarts bespreekt u vervolgens de situatie en het behandelplan. De tandarts kan u met deze technologie ook direct het resultaat laten zien. De computer berekent daarnaast eenvoudig de vorm van de kroon. In samenspraak met de tandarts bepaalt u ook de kleur van de kroon of brug.

Vervolgens plaatst de tandarts het materiaal voor de kroon of brug in een freesapparaat. Dit apparaat slijpt het element in de juiste vorm. Dit proces duurt ongeveer 15 minuten. Zodra de kroon klaar is, plaatsen wij deze nog dezelfde behandeling in uw mond.

Een kroon op een implantaat

Wanneer u een tand of kies mist of als deze zo beschadigd is dat we deze niet meer kunnen gebruiken als basis voor het plaatsen van de kroon of brug, dan plaatsen we eerst een implantaat. Een implantaat is te vergelijken met een kunstwortel in de vorm van een schroefje, die we in uw kaak bevestigen. Hierop kunnen we dan de kroon plaatsen. Een implantaat is gemaakt van lichaamsvriendelijk materiaal. Hierdoor stoot uw lichaam het niet af en groeit het bot vast aan het implantaat. Na het plaatsen van een implantaat, verloopt het proces zoals de stappen hierboven. Een kroon op een implantaat is niet mogelijk bij de CEREC Technologie.

Kosten van kronen en bruggen

Wat de kosten zijn voor het plaatsen van kronen en bruggen is afhankelijk van:

  • Het soort kroon of brug
  • Het materiaalsoort dat we gebruiken
  • De kosten van het tandtechnisch laboratorium
  • Het aantal tanden of kiezen dat we moeten vervangen
  • De keuze voor het plaatsen van een opbouw

De tarieven zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Een compleet overzicht van de kosten vindt u op onze tarievenpagina.

Door een ontsteking in mijn mond hebben ze helaas een van mijn tanden moeten verwijderen. De lege ruimte is vervolgens opgevuld met een brug. Prachtig resultaat!

Materiaal kronen en bruggen

Bruggen kronen van porselein

Een porseleinen kroon of brug ziet er natuurlijk uit door het tandkleurig materiaal. We passen een porseleinen kroon of brug dan ook toe in veel situaties. Door de vernieuwde technieken is de kans op het breken van de porseleinen brug of kroon klein. Onder porselein vallen de volgende mogelijkheden: E-max en Veldspaat.

Bruggen kronen van metaal-porselein

Bij dit soort bruggen en kronen maken we de basis van metaal. Voor een natuurlijk uiterlijk plaatsen we over het zichtbare gedeelte een laag van tandkleurig porselein.

Bruggen kronen van Zirkonium

Een brug of kroon van Zirkonium is metaalvrij en heeft een kern van keramiek met een dunne laag porselein. Zirkonium kronen zijn erg sterk en hechten op een natuurlijk manier aan het tandvlees. Hierdoor ontstaat er minder kans op tandvleesontstekingen.

Bruggen kronen van goud

U kunt ook kiezen voor een kroon van goud-keramiek. Hierbij wordt als basismateriaal de goudlegering gebruikt. Over deze zichtbare goudlegering brengen wij vervolgens tandkleurig keramiek aan. We brengen dit aan in diverse lagen totdat de juiste kleur is bereikt.

De porseleinen kroon op mijn voortanden is niet van echt te onderscheiden.

Soorten bruggen

Gewone brug

Bij een gewone brug plaatsen we de brug aan beide zijden van de open ruimte..

Vrij-eindigende brug

Bij een vrij-eindigende brug bevestigen we de brug aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.

Etsbrug

We gebruiken een etsbrug vaak bij ontbrekende voortanden en wanneer de naastgelegen tanden of kiezen nog gaaf zijn. Omdat het zonde is aan deze tanden te slijpen, plakken we de brug vast aan de achterkant van de naastliggende tanden of kiezen.

Veelgestelde vragen

Hoelang gaat een kroon of brug mee?

De materiaalsoorten die wij gebruiken voor het vervaardigen van een kroon of brug zijn zo duurzaam, dat de elementen minstens tien jaar meegaan. U kunt deze periode zelf verlengen door voor een goede mondhygiëne te zorgen.

Krijg ik last van napijn?

Nadat we een kroon of brug geplaatst hebben, kan het behandelgebied soms gevoelig zijn. Deze napijn is meestal na een week verdwenen. Duurt de pijn bij u langer? Neem dan contact met ons op.

Hoe kan ik mijn kronen en bruggen het beste onderhouden?

Voor het beste onderhoud van uw kronen en bruggen is het belangrijk dat u uw mondgezondheid optimaal houdt. Reinig vooral het tandvlees rondom de kroon of brug zorgvuldig met een zachte tandenborstel. Gebruik daarnaast ook iedere dag tandenstokers, ragers of flossdraad. Voor meer advies over mondhygiëne raadpleegt u onze mondhygiënist.

Dit zeggen onze cliënten

Mijn kroon is gemaakt van volledig porselein. Ik twijfelde eerst over de stevigheid, maar de tandarts garandeerde mij dat dit materiaal niet onder doet voor een metaal-porseleinen kroon. En hij had gelijk: na 10 jaar zit de kroon nog perfect

Ik heb een brug laten plaatsen bij Tandartspraktijk Jan van Galen omdat ik een kies miste. Dit ontbrekende gat is door de brug zeer goed opgevuld en je ziet eigenlijk niet dat het een kunstkies is. Zeer tevreden en de brug gaat al 8 jaar mee.

Afspraak maken

Wilt u meer informatie over kronen en bruggen of wilt u direct een consult inplannen? Bel naar 020 618 0074, dan plannen wij op korte termijn een afspraak voor u in.

Telefonisch contactInschrijven als nieuwe cliënt