Tandarts Jan van Galen

Implantaten Amsterdam West

Een implantaat is een kunstmatige wortel die in de kaak wordt geplaatst ter vervanging van de tandwortel. Implantaten zijn gemaakt van titanium en zien eruit als schroeven. Als u een tand of kies mist of als uw kunstgebit regelmatig verschuift, dan zijn implantaten in combinatie met een brug, kroon of klikgebit een goede oplossing voor een stevig gebit. Laat uw implantaten verzorgen door Tandartspraktijk Jan van Galen in Amsterdam:

  • Zeer sterke vervanging van de tandwortel
  • Implantaten gaan levenslang mee
  • Persoonlijke begeleiding door ervaren implantoloog
  • Geen wachtlijst

Ik had nooit echt problemen met mijn gebit. Totdat er vrij plotseling een tand uitviel. Ik kon gelukkig snel terecht bij mij in Amsterdam, bij de specialisten van Tandartspraktijk Jan van Galen. Zij hebben een implantaat en nieuwe tand geplaatst. Heel mooi en fijn dat dit kan!

Telefonisch contactMail ons

Wanneer zijn implantaten geschikt?

Implantaten zijn ter vervanging van de tandwortels en worden geplaatst als er een of meerdere tanden of kiezen missen. Wanneer er één tand of kies mist, wordt op deze plek een implantaat in het bot geplaatst als steunpunt voor een kroon. De overige tanden en kiezen blijven hierdoor volledig intact. Als er meerdere tanden of kiezen in het gebit ontbreken worden er, afhankelijk van het aantal ontbrekende tanden, twee of meer implantaten geplaatst. Hierop kan vervolgens een brug worden geschroefd. Implantaten worden ook gebruikt bij een klikgebit. Deze gehele prothese voor de onder- en/of bovenkaak kan op die manier vastgeklikt worden op de kaak, wat verschuiving en vervorming van het kaakbot tegengaat.

Het plaatsen van implantaten: de behandeling

Stap 1: Intake en onderzoek

Tijdens de eerste afspraak doet de tandarts onderzoek naar de status van het gebit en kaakbot. Er worden röntgenfoto’s gemaakt, waarna hij een persoonlijk behandelplan opstelt.

Stap 2: Implantaten plaatsen

Na plaatselijke verdoving maakt de tandarts een snee in het tandvlees, zodat het kaakbot zichtbaar is. In het kaakbot wordt een gaatje geboord. Na het vastschroeven van het implantaat hecht de tandarts het tandvlees.

Stap 3: Inhelingsperiode

Na plaatsing moet het kaakbot om het implantaat heen groeien. Hoelang dit duurt verschilt per persoon en is afhankelijk om welke kaak het gaat. Implantaten groeien sneller vast bij de onderkaak, omdat het bot daar harder is. Houd rekening met 3 maanden als rustperiode.

Stap 4: Restauratie

Om ervoor te zorgen dat de kroon, brug of het kunstgebit straks precies op het implantaat past en de juiste vorm en kleur heeft, wordt er een afdruk gemaakt van de kaak met implantaten. Op basis van het gipsmodel wordt de prothese gemaakt.

Stap 5: Prothese plaatsen

Als de implantaten zijn vastgegroeid, haalt de tandarts de tijdelijke prothese eruit en vervangt deze voor de kroon, brug of het kunstgebit.

Stap 6: nacontrole

Na een half jaar tot jaar na de behandeling zal de tandarts de implantaten controleren door middel van een röntgenfoto.

Mondhygiëne bij implantaten

Implantaten gaan levenslang mee, mits het gebit goed wordt verzorgd. De tanden en kiezen moeten net als de ‘normale’ tanden en kiezen worden onderhouden om ontstekingen te voorkomen. De tandarts en eventueel mondhygiënist geven u adviezen om uw gebit zo goed mogelijk te onderhouden.

Voordelen van implantaten

  • Vaste, stevige constructie
  • Blijven levenslang zitten
  • Kaakbot slinkt minder dan bij losse prothese
  • Omliggende tanden blijven onbeschadigd
  • Geen ongemakken met eten, lachen en praten

Nadelen van implantaten

  • Kleine kans dat het implantaat niet vastgroeit
  • Inhelingsperiode kan tot 6 maanden duren

Kosten en vergoeding van implantaten

De kosten van implantaten verschillen per situatie. Tijdens het bespreken van het behandelplan bespreekt de tandarts de kosten met u. Het plaatsen van implantaten gebeurt altijd in combinatie met kronen, bruggen of een klikgebit. Wanneer u een of meerdere tanden mist en deze door kronen of bruggen vervangt, wordt dit in de meeste gevallen niet vergoed vanuit de basisverzekering.

Een aanvullende tandartsverzekering is nodig om een deel van de kosten terug te kunnen krijgen. Uitzonderingen worden onder andere gemaakt voor mensen waarbij de tanden nooit zijn aangelegd of als het om tanden in het front gaat. Een klikgebit wordt vaak wel vergoed door de zorgverzekeraar, ook als u alleen een basisverzekering heeft. Let op: het is belangrijk dat de tandarts vooraf om toestemming voor vergoeding vraagt bij de zorgverzekeraar. Neem voor meer informatie over vergoedingen contact op met de zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen over implantaten

Doet een implantaat pijn?

Bij het plaatsen van implantaten wordt u verdoofd. Hierdoor voelt u niets van de behandeling. Tijdens de inhelingsperiode kunt u pijn ervaren, die goed is te bestrijden met pijnstillers. Wanneer de implantaten zijn vastgegroeid, voelt u de kunstwortels niet meer.

Hoelang gaat een implantaat mee?

Implantaten gaan in principe levenslang mee. Een goede mondhygiëne stimuleert de duurzaamheid. Hierdoor hoeft u de behandeling slechts één keer te ondergaan.

Hoe reinig ik de implantaten en prothese?

De implantaten zitten in het kaakbot. Doordat het implantaat van titanium gemaakt is, kan het menselijk lichaam dit goed verdragen. De prothese die aan de implantaten vastzit, reinigt u op dezelfde manier als de normale tanden en kiezen.

Worden implantaten vergoed door de verzekering?

Implantaten worden alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Bijvoorbeeld als het gaat om tanden in het front of als er bijvoorbeeld door een ontwikkelstoornis geen tanden groeien. Een aanvullende tandverzekering vergoedt vaak een gedeelte van de kosten. Voor meer informatie neemt u voorafgaand aan de behandeling contact op met de zorgverzekeraar.

Wie plaatst de implantaten?

Implantaten mogen alleen geplaatst worden door een gespecialiseerde tandarts-implantoloog of kaakchirurg. Alle gespecialiseerde tandartsen zijn geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging Orale Implantologie (NVOI).

Kan een implantaat altijd geplaatst worden?

Een implantaat moet volledig in het kaakbot geplaatst worden, waardoor het van belang is dat er voldoende gezond kaakbot aanwezig is. De tandarts kijkt tijdens het eerste consult naar de conditie van het kaakbot om te bepalen of het plaatsen van implantaten mogelijk is. Ook de conditie van het tandvlees is belangrijk, omdat er anders een grotere kans is op ontstekingen.

In welke gevallen zijn implantaten een oplossing?

Implantaten worden vaak geplaatst bij het ontbreken van een, meerdere of alle tanden en kiezen.

Afspraak maken

Maak direct een afspraak bij onze praktijk in Amsterdam of neem contact op als u nog vragen heeft over de behandeling. Ook als u nog niet bekend bent met onze praktijk, bent u van harte welkom.

Telefonisch contactInschrijven als nieuwe cliënt