Tandarts Jan van Galen

CEREC Amsterdam

CEREC is de nieuwste technologie op het gebied van tandrestauratie. Met deze techniek vervaardigen we snel zelf kronen, facings en bruggen van keramiek. Hierdoor herstelt de tandarts een afgebroken of ontbrekende tand al in één behandeling.

  • Uw tand of kies in één behandeling gerestaureerd
  • Lange levensduur van de tandvervanging
  • Geen noodvoorziening nodig

Tijdens het eten van iets hards brak er een stuk van mijn tand af. Gelukkig konden de tandartsen van Tandartspraktijk Jan van Galen mijn tand met CEREC dezelfde dag nog repareren. – J. Kleijn (Amsterdam, Spaarndammerbuurt)

Telefonisch contactMail ons

Kronen en bruggen in één behandeling

Kronen en bruggen vervangen een of meerdere verkleurde, afgebroken of ontbrekende tanden of kiezen. Door een laagje porselein, metaal of keramiek als kapje over een tand te plaatsen, herstellen we de tand. Kronen van porselein of metaal worden op basis van een afdruk van het gebit vervaardigd door een tandtechnicus. Daardoor moet u minstens twee keer langskomen bij de tandarts: de eerste keer om de gebitsafdrukken te laten maken, de tweede keer om de kroon te laten plaatsen. In de tussentijd krijgt u een noodkroon. Met de computergestuurde CEREC-technologie maakt de tandarts gebruik van 3D-beelden en kan hij de CEREC kroon of brug van keramiek al in één behandeling plaatsen.

Tandrestauratie met CEREC

De CEREC-technologie is niet alleen geschikt voor het vervaardigen van kronen en bruggen, maar het computergestuurde proces kan ook gebruikt worden bij andere tandvervangingen van keramiek. Denk hierbij aan facings, inlays en onlays. Ook voor deze restauraties is het vaak nodig om gebitsafdrukken te maken en meerdere keren langs te komen bij de tandarts. Met CEREC kunnen al deze restauraties in één behandeling worden uitgevoerd.

CEREC: hoe werkt het?

Stap 1: Het prepareren van de tand of kies

Onder plaatselijke verdoving prepareert de tandarts eerst de beschadigde tand of kies in de gewenste vorm. Ontbreekt er een tand of kies, dan prepareren we de tanden of kiezen aan beide zijden van de lege ruimte, zodat we daar een brug op kunnen plaatsen.

Stap 2: 3D-scan van het gebit

Anders dan bij de reguliere manier van het vervaardigen van restauratiemateriaal, maakt de tandarts met de CEREC technologie een 3D-scan van het gebit. Hierdoor zijn gipsafdrukken niet meer nodig.

Stap 3: Vorm en kleur bepalen

De 3D-scan wordt direct op de computer ingeladen. De tandarts laat het ontwerp zien, bespreekt met u de gewenste kleur en vorm van de tandvervanging en toont het te verwachten resultaat.

Stap 4: Vervaardigen van de tandvervanging

De tandarts plaats het materiaal voor de kroon, brug, inlay, onlay of facing in het freesapparaat, dat op basis van de 3D-scan juist is ingesteld. Het apparaat slijpt de tandvervanging in ongeveer 15 minuten in de juiste vorm.

Stap 5: Het plaatsen van de tandvervanging

Direct nadat het freesapparaat de kroon of brug in de juiste vorm heeft geslepen, plaatst de tandarts deze over de geprepareerde tand(en). Doordat de tandarts de kroon of brug nog in dezelfde behandeling plaatst, heeft u geen noodvoorziening nodig.

Kosten van restauratie met CEREC

De kosten voor een CEREC behandeling zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal tanden of kiezen die we moeten vervangen en de kosten van het keramiek. De tarieven voor kronen en bruggen zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), net als het plaatsen van witte vullingen en facings. Bekijk voor een indicatie van de kosten onze tarievenpagina. Voorafgaand aan de behandeling ontvangt u een begroting, waardoor alle kosten vooraf duidelijk zijn. In sommige gevallen wordt de behandeling (gedeeltelijk) vergoed door uw zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Geeft het plaatsen van een kroon of brug met CEREC pijn?

Na het plaatsen van de kroon of brug heeft u geen tot nauwelijks last van pijn in het gebit. Waarschijnlijk moet u wel even wennen aan uw nieuwe tand(en).

Kan ik na de behandeling alles eten?

Na het plaatsen van de tandvervanging mag u direct weer alles eten. Let wel altijd op met bijten in hard voedsel. Snijd een appel bijvoorbeeld in stukken.

Wordt een CEREC behandeling vergoed?

Verzekeraars vergoeden tandrestauratie meestal niet vanuit de basisverzekering. Bij sommige verzekeraars komt u vanuit een aanvullende verzekering wel in aanmerking voor een vergoeding. Neem contact op met uw verzekeraar en laat u informeren voordat u de tandvervanging laat plaatsen.

Hoe onderhoud ik mijn herstelde tanden en kiezen?

In de meeste gevallen vergoedt de zorgverzekeraar de bleekbehandeling niet. Heeft u een aanvullende tandartsverzekering, dan bestaat er een kans dat de verzekeraar een vergoeding uitkeert. Vraag voorafgaand aan de behandeling aan uw verzekeraar wat in uw geval geldt.

Moet ik voorafgaand aan de behandeling nog ergens rekening mee houden?

Verzorg uw gerestaureerde tanden en kiezen net zoals de rest van uw gebit. Poets minimaal twee keer per dag met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers of flossdraad om uw tandvlees gezond te houden.

Is een behandeling met de CEREC technologie altijd mogelijk?

In de meeste gevallen wel. Voor het plaatsen van een kroon of brug is het wel een voorwaarde dat er een gezonde tandwortel aanwezig is. Een kroon op een implantaat plaatsen is namelijk niet mogelijk met CEREC.

’s Ochtends had ik een afspraak bij Tandartspraktijk Jan van Galen in Amsterdam om de lege ruimtes in mijn mond op te vullen, ’s middags liep ik de praktijk uit met zes mooie kronen in mijn gebit. Je ziet nauwelijks verschil met de rest van mijn tanden. – Patrick

Afspraak maken

Voor meer informatie over CEREC of het maken van een afspraak, neemt u contact op met Tandartspraktijk Jan van Galen.

Telefonisch contactInschrijven als nieuwe cliënt